ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ. ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ – ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ. ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2500 χρόνια. Ορόσημα στον παγκόσμιο πολιτισμό".

Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων και ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων, οργανώνουν διεθνές συνέδριο για τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2021 στη Μεγάλη Αίθουσα του Φ.Σ. «Παρνασσός», Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8.

Η ηρωική θυσία στις Θερμοπύλες και ο θρίαμβος των Ελλήνων στη Σαλαμίνα σηματοδότησαν έναν διαχρονικά επίκαιρο και αρχετυπικό συμβολισμό στον οικουμενικό πολιτισμό: την ηρωική αντίσταση των λίγων εναντίον των πολλών, την υπεροχή της ελευθερίας και του ελεύθερου φρονήματος, την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στον δεσποτισμό, την αλαζονεία των ισχυρών και την στέρηση της ανεξαρτησίας των λαών. Ο συμβολισμός αυτός χαρακτηρίζει και τους αγώνες του Ελληνισμού στα νεότερα χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 έως το έπος του 1940. Αλλά και πέρα από τα όρια της Ελλάδος, οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα χάραξαν την πορεία του παγκόσμιου πολιτισμού προς τις ακατάλυτες αξίες του ελληνοκεντρικού ανθρωπισμού: την ελευθερία του πνεύματος και τον σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Αυτά τα ιστορικά ορόσημα στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και πάντα επίκαιρες  διαστάσεις τους, που προβάλλει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτισμό, θα αναπτύξουν με εισηγήσεις της ειδικότητάς τους οι ομιλητές, πανεπιστημιακοί και μέλη Ακαδημιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την εισαγωγική ομιλία θα εκφωνήσει ο π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος, που θα αναδείξει την πολιτισμική βαρύτητα των γεγονότων. Ο Γεν. Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός θα μιλήσει για τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες συνέβαλαν στη νικηφόρο έκβαση στη Σαλαμίνα και θα ακολουθήσουν οι διακεκριμένοι ομιλητές αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές αυτών των εμβληματικών γεγονότων.

Η παρουσία γνωστών ειδικών από το εξωτερικό αποτυπώνει εύγλωττα για μιαν ακόμη φορά το σταθερό ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την κλασσική Παιδεία, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η χρήση μάσκας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ (πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο): ProgrammaSinedriou  

admin

Leave a Reply

Close