ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DIONYSIAC DIALOGUES

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DIONYSIAC DIALOGUES

Στις 11 Ιανουαρίου 2023 έγινε η παρουσίαση του πιο πρόσφατου βιβλίου της Προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων Καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου με τίτλο: 'Dionysiac' Dialogues. Euripides' Bacchae, Aeschylus and Christus Patiens. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από την σειρά Trends in Classics (Supplementary Vol. 128) του γνωστού εκδοτικού οίκου Walter de Gruyter, υπό την επιστημονική επιμέλεια των Καθηγητών Franco Montanari και Αντωνίου Ρεγκάκου.

Πρόκειται για πρωτότυπη προσέγγιση ενός από τα κορυφαία δράματα του Ευριπίδη, των Βακχών. Η κα Ξανθάκη εξετάζει κειμενοκεντρικά, με επιστημονική τεκμηρίωση και σαφήνεια λόγου την πρόσληψη των αποσπασματικά σωθέντων δραματικών έργων του Αισχύλου με Διονυσιακό περιεχόμενο στις Βάκχες καθώς και την πρόσληψη των Βακχών στο μόνο σωζόμενο δραματικό έργο της Βυζαντινής περιόδου, τον Χριστό Πάσχοντα. Με την διεξοδική πραγμάτευση αυτού του σύνθετου φιλολογικού θέματος αναδεικνύεται ευθύβολα η διαχρονική παρουσία θεμάτων και ιδεών κατά την εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας.

Το περιεχόμενο και την αξία του πρωτότυπου αυτού πονήματος, που καλύπτει πραγματικό κενό στην έρευνα της δραματικής ποιήσεως,  παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο τρεις ειδικοί Καθηγητές:  από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η κα Μαρία Λιάτση, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών ο κ. Ιωάννης Πολέμης και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο κ. Ανδρέας Φουντουλάκης.

Ο Καθηγητής Αντώνιος Ρεγκάκος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στο συνολικό έργο της συγγραφέως τονίζοντας την πρωτοτυπία των δημοσιευμάτων της και την αναγνώρισή της από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Στην εκδήλωση αναγνώσθηκαν επίσης άκρως επαινετικά σχόλια που απέστειλε για το βιβλίο ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Christopher Carey, διακεκριμένος ελληνιστής και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

  

admin

Leave a Reply

Close