Τελετή απονομής του τιμητικού τόμου “Theatre World”
Τελετή απονομής του τιμητικού τόμου “Theatre World”
ΗΜ/ΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
03/05/2018
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Φ. Σ. «Παρνασσός»
ΗΜ/ΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
7 Μαΐου 2018
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προς τιμήν της Καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου και σε αναγνώριση της προσφοράς της στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής δραματικής ποίησης, ο εκδοτικός οίκος de Gruyter, από τους μεγαλύτερους της Γερμανίας, δημοσίευσε στα αγγλικά το σημαντικό βιβλίο «Θεατρικός Κόσμος. Κριτικές Παρατηρήσεις στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και Κωμωδία» με επιμέλεια τριών Ελλήνων πανεπιστημιακών Καθηγητών, των κκ. Γ. Βασίλαρου, Α. Φουντουλάκη και Α. Μαρκαντωνάτου.

Είκοσι κορυφαίοι σε παγκόσμια κλίμακα ερευνητές του αρχαίου ελληνικού θεάτρου ένωσαν τις δυνάμεις τους στο συλλογικό αυτό έργο προσφέροντας μία ανεκτίμητη συμβολή στην ανάδειξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα του ελληνικού πνεύματος, του αρχαίου ελληνικού δράματος. Οι μελέτες πραγματεύονται σημαντικά θέματα, όπως οι ρίζες της αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας, οι δραματικοί χαρακτήρες, η ανεπανάληπτη δομή, οι ηθικές διαστάσεις, οι σχέσεις με το έπος, τη ρητορική και τη μουσική, αλλά και η μεγάλη επίδραση του αρχαίου δράματος σε μεταγενέστερα πνευματικά δημιουργήματα, όπως το λυρικό θέατρο.

Σύγχρονες ερμηνευτικές τάσεις και πρωτότυπες αναγνώσεις των δραματικών έργων συνδυάζονται δημιουργικά αναδεικνύοντας το βιβλίο αυτό σε πολύτιμο οδηγό για την τεκμηριωμένη γνώση της αρχαίας ελληνικής θεατρικής παραγωγής. Με την έκδοση αυτή τιμάται σε διεθνές επίπεδο η κα Ξανθάκη-Καραμάνου για την ουσιαστική συμβολή της στη μελέτη του θεάτρου της αρχαιότητας και στην προώθηση των κλασσικών γραμμάτων. Το έργο παρουσιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Α. Κουνάδη, τον Ακαδημαϊκό κ. Α. Ρεγκάκο, τους διαπρεπείς ξένους Καθηγητές Egert Poehlman, Chris Carey και Mike Edwards καθώς και τους επιμελητές της εκδόσεως στη μεγάλη αίθουσα του Φ. Σ. «Παρνασσός», την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018. Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθηγητής Β. Κωνσταντινόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αριστείδου 6, 3ος όροφ. Γραφ. 21, 22
Κάθε Τετάρτη 10:30 - 13:30
2130058012
eeph1948@gmail.com
menuchevron-rightcross-circle