Παρουσίαση της μονογραφίας της Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου “Dionysiac Dialogues”
Παρουσίαση της μονογραφίας της Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου “Dionysiac Dialogues”
ΗΜ/ΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
11/01/2023
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Φ.Σ. Παρνασσός
ΗΜ/ΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
2 Φεβρουαρίου 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στὴν μεγάλη αἴθουσα τοῦ Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ παρουσιάσθηκε τὸ πρόσφατο βιβλίο τῆς Καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη – Καραμάνου μὲ τίτλο: «Dionysiac Dialogues. Euripides’ Bacchae. Aeschylus and Christus Patiens» ποὺ ἐκδόθηκε ἀπὸ τὸν Οἶκο W. de Gruyter στὴν σειρά Trends in Classics (2022).

Πρόκειται για πρωτότυπη προσέγγιση ενός από τα κορυφαία δράματα του Ευριπίδη, των Βακχών. Η κα Ξανθάκη εξετάζει κειμενοκεντρικά, με επιστημονική τεκμηρίωση και σαφήνεια λόγου την πρόσληψη των αποσπασματικά σωθέντων δραματικών έργων του Αισχύλου με Διονυσιακό περιεχόμενο στις Βάκχες καθώς και την πρόσληψη των Βακχών στο μόνο σωζόμενο δραματικό έργο της Βυζαντινής περιόδου, τον Χριστό Πάσχοντα. Με την διεξοδική πραγμάτευση αυτού του σύνθετου φιλολογικού θέματος αναδεικνύεται ευθύβολα η διαχρονική παρουσία θεμάτων και ιδεών κατά την εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Καθηγητής Αντώνιος Ρεγκάκος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος είχε και την εκδοτική επιμέλεια του έργου,  στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στο συνολικό έργο της συγγραφέως τονίζοντας την πρωτοτυπία των δημοσιευμάτων της και την αναγνώρισή της από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Στην αρχή τῆς έκδήλωσης ἀναγνώσθηκε ἡ θετικώτατη κρίση γιὰ τὴν μονογραφία αὐτή ποὺ ἀπέστειλε ὁ Καθηγητής Chris Carey, μέλος τῆς Βρετανικῆς Ακαδημίας. Το περιεχόμενο και την αξία του πονήματος αυτού, που καλύπτει πραγματικό κενό στην έρευνα της δραματικής ποιήσεως,  παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο τρεις ειδικοί Καθηγητές:  από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η κα Μαρία Λιάτση, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών ο κ. Ιωάννης Πολέμης και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο κ. Ανδρέας Φουντουλάκης. Το σύνολο των εισηγήσεων δημοσιεύθηκε στον τόμο ΝΘ΄(2023) σσ. 476-498 τοῦ περιοδικοῦ «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αριστείδου 6, 3ος όροφ. Γραφ. 21, 22
Κάθε Τετάρτη 10:30 - 13:30
2130058012
eeph1948@gmail.com
menuchevron-rightcross-circle