Προτάσεις ΕΕΦ προς την Υπουργό Παιδείας
Προτάσεις ΕΕΦ προς την Υπουργό Παιδείας
ΗΜ/ΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
23 Δεκεμβρίου 2019
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων και εγώ προσωπικά σας ευχόμαστε από καρδιάς Καλές Γιορτές, με υγεία και δημιουργικότητα στον νέο χρόνο.
Με την προοπτική αναθεώρησης του Ωρολογίου Προγράμματος των μαθημάτων του Γυμνασίου, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής: Η Εταιρεία μας έχει κατ’ επανάληψη τεκμηριωμένα τονίσει την ανάγκη ακύρωσης των αρνητικών ρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν κατά την περίοδο 2015-2019 στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, των Λατινικών και της Ιστορίας. Σχετικά πρόσφατα (την 25/10/2019), καθ’ υπόδειξή σας, εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Εταιρείας συναντήσαμε την αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας κυρία Σ. Ζαχαράκη, της εκθέσαμε τις αρνητικές συνέπειες για τη Γενική Παιδεία από την εφαρμογή των μέτρων της προηγούμενης Κυβέρνησης και της επιδώσαμε κείμενο με τις προτάσεις της Εταιρείας για την αναβάθμιση της Ανθρωπιστικής Παιδείας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Η κυρία Υφυπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις προτάσεις μας, τις οποίες χαρακτήρισε σοβαρές και εποικοδομητικές. Το ίδιο κείμενο αποστέλλουμε και σε σας σήμερα, ως συνημμένο.
Ως μία πρώτη και απολύτως αναγκαία παρέμβαση σε επίπεδο Ωρολογίου Προγράμματος διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο θεωρούμε την προσθήκη της μιας (1) ώρας στα αρχαία Ελληνικά στις 3 τάξεις του Γυμνασίου, που έχει περικοπεί με την Υπουργική Απόφαση 93381/Δ2/7-6-2016 επί Υπουργίας κ. Ν. Φίλη. Και τούτο επειδή το υφιστάμενο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των 2 ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο δεν επαρκεί ούτε για τη στοιχειώδη κατανόηση και εξοικείωση των μαθητών με τον αρχαίο ελληνικό λόγο. Ιδιαίτερα στην Α΄τάξη του Γυμνασίου είναι απολύτως αναγκαία η προσθήκη της 1 ώρας, δεδομένου ότι οι μαθητές στο Δημοτικό ουδεμία επαφή έχουν ούτε καν με τη λόγια παράδοση της γλώσσας μας, που αποτελεί τον πρόδρομο της αρχαίας ελληνικής. Αντιθέτως, σε άλλα γνωστικά αντικείμενα, π.χ. των Φυσικών Επιστημών, έχουν ήδη εξοικειωθεί στις 2 τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.
Οι προτάσεις μας για την αναβάθμιση της Ανθρωπιστικής Παιδείας στο Λύκειο (Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Λατινικά και Ιστορία) καταγράφονται στη συνημμένη απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων. Ιδιαίτερα για τα Λατινικά, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και το έγγραφο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικών Σπουδών (F.I.E.C.) για την ανάγκη ενίσχυσης της διδασκαλίας των Λατινικών στη χώρα μας. Θα ήταν, θεωρούμε, πολύ χρήσιμη η εξαγγελία ότι οι εφετεινοί μαθητές της
Α΄ Λυκείου που θα επιλέξουν Ανθρωπιστικές Επιστήμες στις πανεπιστημιακές τους σπουδές θα εξετασθούν στα Λατινικά ως υποχρεωτικό μάθημα στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Τυχόν συνέχιση της εφαρμογής των εξαιρετικά αρνητικών μέτρων της προηγούμενης Κυβέρνησης στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών πιστεύουμε ότι θα εξακολουθήσει να έχει οδυνηρές συνέπειες στη Γενική Παιδεία και στη γλωσσική καλλιέργεια των μαθητών. Θα εξακολουθήσει η γλωσσική ένδεια, η ασάφεια στην έκφραση και η άγνοια της ετυμολογίας, που οδηγούν στην αδυναμία κατανόησης κειμένων, γεγονός που ανέδειξαν τα πρόσφατα αποτελέσματα του Προγράμματος PISA 2018 για τους Ἐλληνες μαθητές: όπως γνωρίζετε, η χώρα μας κατετάγη 5η από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., πριν από τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Μάλτα. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες στις οποίες διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κροατία κ.ά., βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση στην κατανόηση κειμένου από την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι οι χώρες αυτές έχουν αντιληφθεί ότι η γνώση της αρχαίας ελληνικής συμβάλλει ουσιαστικά στη βαθύτερη κατανόηση και της δικής τους γλώσσας. Δεν είναι, επίσης, συμπτωματικό ότι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στην κατανόηση κειμένου παρουσίασαν τη μέγιστη μέχρι σήμερα τιμή στο Πρόγραμμα PISA του 2009, μετά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο από το 2005.
Κυρία Υπουργέ
Με βάση τα παραπάνω, που απηχούν την ομόφωνη βούληση των περίπου 3000 μελών της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων για την αναβάθμιση της Ανθρωπιστικής Παιδείας, σας παρακαλούμε να ενισχύσετε τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Τη θέση μας αυτή επιρρωνύει και η υπόσχεση του κ. Πρωθυπουργού κατά την εξαγγελία του Προγράμματος Παιδείας της Ν. Δημοκρατίας ότι θα εισακούεται η τεκμηριωμένη άποψη των Επιστημονικών φορέων. Πριν από τη λήψη οριστικών αποφάσεων, σας παρακαλούμε να δεχθείτε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Εταιρείας μας για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος προς όφελος των Ελλήνων μαθητών.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου
Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αριστείδου 6, 3ος όροφ. Γραφ. 21, 22
Κάθε Τετάρτη 10:30 - 13:30
2130058012
eeph1948@gmail.com
menuchevron-rightcross-circle