Επιστημονικές Εισηγήσεις μελών της ΕΕΦ στην ημερίδα του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π) κατά τα “ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ 2024” στον Μυστρά
Επιστημονικές Εισηγήσεις μελών της ΕΕΦ στην ημερίδα του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π) κατά τα “ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ 2024” στον Μυστρά
ΗΜ/ΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
28/05/2024
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Μυστράς
ΗΜ/ΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
6 Ιουνίου 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστημονικές Εισηγήσεις μελών της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων στην ημερίδα του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π) κατά τα “ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ 2024” στον Μυστρά

 Στην ανά έτος καθιερωμένη επιστημονική ημερίδα του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π για τα «ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ» στις 28/5/2024 συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους για το θέμα ”Μορφές - Ορόσημα του Βυζαντινού Πολιτισμού”, ο επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων (Ε.Ε.Φ) τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός κ. Π. Παυλόπουλος, η Πρόεδρος της Ε.Ε.Φ. Καθηγ. Γ. Ξανθάκη- Καραμάνου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Καθηγ. Ι. Πολέμης, το μέλος Επίκ. Καθηγ. Δ. Μονιού και το επίτιμο μέλος Δρ. Χ. Μπαλόγλου.

  Στην κατάμεστη αίθουσα του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, οι Βουλευτές Λακωνίας Α. Δαβάκης και Σ. Αραχωβίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης και ο Δήμαρχος Σπάρτης Μ. Βακαλόπουλος, εξέχοντα μέλη της κοινωνίας της Λακωνίας και άλλοι πολλοί.

Το Ινστιτούτο επισκέφθηκαν στις 29/5/2024 οι Υπουργοί κκ. Μ. Βορίδης και Μ. Σενετάκης.  

Οι ομιλητές ανέπτυξαν τα παρακάτω ενδιαφέροντα θέματα: 

 «Στις καταβολές της διαχρονίας του Βυζαντινού Πολιτισμού: Γραμματολογικές και νομικές διαστάσεις» από τον Καθηγητή Προκόπιο Παυλόπουλο.

«Ο Πατριάρχης Φώτιος, σύμβολο του Βυζαντινού Ουμανισμού» από την Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου,.

«Η ρηξικέλευθη σκέψη του Θεοδώρου Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη του 12ο αιώνα» από την Επίκ. Καθηγήτρια Δήμητρα Μονιού.

«Η πνευματική ζωή της Κωνσταντινουπόλεως στις αρχές του 14ου αιώνα και η συμβολή του Θεοδώρου Μετοχίτου» από τον Καθηγητή Ιωάννη Πολέμη, και

«Δημήτριος Κυδώνης, Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, Βησσαρίων: Οι λόγιοι του Μυστρά και οι προτάσεις τους για τη διάσωση του Κράτους» από τον Δρα Χρήστο Μπαλόγλου,.

Την ημερίδα  πλαισίωσαν με επίκαιρη έκθεση βιβλίων και αγιογραφιών η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και η Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης καθώς και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης με βυζαντινές ενδυμασίες.

Η επιστημονική ημερίδα μεταδόθηκε και διαδικτυακά μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο σταθερά συνεργάζεται με την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, είναι Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο που λειτουργεί στο πλαίσιο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σκοπός του Ινστιτούτου αυτού, του μόνου για τον βυζαντινό  πολιτισμό στην Νότιο Ελλάδα, είναι η διεξαγωγή έρευνας, η εκπόνηση εκδόσεων και η συνεργασία με συναφείς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε όλο το φάσμα του βυζαντινού πολιτισμού. Η ανάδειξη του Βυζαντίου ως περιόδου αποφασιστικής σημασίας στη διαχρονική πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια επιδιώκεται επίσης με την οργάνωση Συνεδρίων και Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αριστείδου 6, 3ος όροφ. Γραφ. 21, 22
Κάθε Τετάρτη 10:30 - 13:30
2130058012
eeph1948@gmail.com
menuchevron-rightcross-circle