Εκτιμήσεις της ΕΕΦ για τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ
Εκτιμήσεις της ΕΕΦ για τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ
ΗΜ/ΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
2 Ιουνίου 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σας ενημερώνουμε ότι το παρακάτω κείμενο της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων δημοσιεύθηκε στις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες esos (www.esos.gr) και alfavita (www.alfavita.gr) στις 2/6/2024.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (31-5-2024)

Η επιλογή του θέματος για την αξία των ταξιδιών ήταν επιτυχής και εύστοχη με προφανές ενδιαφέρον για τους υποψηφίους. Οι εκφωνήσεις ήταν σαφείς, τα κείμενα, ιδιαιτέρως το πρώτο (της Ηλ. Χατζηδημητρίου) και το δεύτερο (από το έργο «Ταξιδεύοντας» του Ν. Καζαντζάκη) ήταν προσιτά για ερμηνεία από μαθητές καλά προετοιμασμένους και προβληματισμένους. Το ποίημα του Κ. Παλαμά «Το ταξίδι» ήταν συνθετότερο και απαιτητικότερο στην κατανόησή του, διαποτισμένο από τη συναισθηματική φόρτιση του ποιητή.

Το θέμα Δ για τη συμβολή των ταξιδιών στην ψυχική εκτόνωση του ανθρώπου ήταν σαφές, βασιζόταν κυρίως στο πρώτο κείμενο για την αξία του ταξιδεύειν και διευκόλυνε τη διατύπωση προσωπικών απόψεων των υποψηφίων.

Σημειώνουμε ότι στο θέμα Β1 και στην ερώτηση 4 (επιλογή γ) είναι γλωσσικά λανθασμένη η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες». Ως εκ τούτου, επειδή λειτουργεί παραπλανητικά για τους υποψηφίους, πιστεύουμε μετ΄ επιτάσεως ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών.    

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αριστείδου 6, 3ος όροφ. Γραφ. 21, 22
Κάθε Τετάρτη 10:30 - 13:30
2130058012
eeph1948@gmail.com
menuchevron-rightcross-circle